Skat - Velfærd - Grundskyld - Kultur

Mit syn på nogle af de mest aktuelle emner i Lyngby-Taarbæk Kommunen i øjeblikket

 

Skat – velfærd – grundskyld – kultur

Lyngby-Taarbæk kommune har landets 7. billigste kommuneskat, det skal vi forsøge at fastholde. Samtidig med vi har et højt niveau på kerne velfærds ydelserne. 

Vi bruger pt. 3. mest i landet på ældreomsorg. Vores skoler ligger i top, hvad angår karaktere, og hvad jeg også lægger meget vægt på er, at vores skolebørn også ligger pænt højere end gennemsnittet i den årlige store landsdækkende undersøgelse om trivsel i skolen. Det hele drejer sig ikke kun om karakterer. 

Der har været en del tale om nogle kommuner holder folk på kontanthjælp i stedet for at tilkende den varigt syge førtidspension. Det er heldigvis ikke tilfældet i Lyngby-Taarbæk. Her har vi en lav stabil tilkendelse af førtidspension igennem flere år. Det er betryggende at vide, at dem der virkelig har brug for hjælpen også får den, sådan skal det være i en konservativ kommune.

Jeg mener generelt, vi har en god standard i LTK på veje og mange cykelstier. som er en almindelig velfærds ydelse. Jeg har kun en cykel og min fødder, når jeg skal rundt i kommunen, så jeg er godt inde i cykelstier og smutveje. Vi har dog en bil i hustanden, så jeg kommer også rundt på vejene. Men jeg er da ikke i tivivl at nogen kan pege på et stykke cykelsti der kunne trænge til en tur, så må man kontakte kommunen og hjælpe dem på vej. Lyngby Hovedgade er jeg dog ikke tilfreds med, som cykelsti. Det er jo nærmest livsfarligt. Jeg trækker faktisk selv, hvis ikke jeg kan undgå stykket. Dog mener jeg at Taarbæk kunne trænge til en gennemgang af fortove, cykelstier og veje.

Jeg oplever, at vi bor i en velfungerende kommune, hvor flere af kerneområderne omkring velfærd er i orden og det skal fastholdes, det gøres bedste ved at stemme på liste C -og meget gerne på mig.

Velfærd for mig er også, at borgerne kan beholde så meget som muligt af deres egne tjente penge i deres egne lommer. Så kan borgerne selv bestemme, hvad de opfatter som velfærd. Det vil naturligvis altid være en balancegang mellem offentlig velfærd og selvbetalt velfærd. Jeg mener bestemt, at velfærd også er, at bestemme over egne penge og det vil jeg fortsat kæmpe for.

Grundskyldpromillen har vi heldigvis kunne sænke med en ½ promille de seneste tre år. I det nye budget er der afsat penge til, at vi igen senere kan nedsætte grundskylden, når vi kender effekten af den nye ejendomsvurdering. Jeg håber, vi kan fortsætte med at nedsætte grundskylden, som er en af de skatter, hvor mange får glæde af nedsættelsen. Borgere der bor i almennyttige får også glæde af nedsættelsen, så deres husleje heller ikke stiger voldsomt. 

Kultur og omfanget af kultur er ofte til debat i medierne. Skal Lyngby ikke have mere kultur, byen er kedelig om aften osv. Først og fremmest er det nok svært, at blive enige om hvad kultur er . For mig er kultur et meget bredt begreb.

Vores placering i forhold til Hovedstaden, hvor der naturligt er et kæmpe udbud af mange kulturtilbud, gør i min optik, at jeg har det helt fint med at man som kommune ikke er første violin på det hele. Jeg synes dog, at vi skal være stolte af Frilandsmuseet, Det Kongelige Teaters opførsel i Dyrehaven, Sophienholm, spillestedet Templet, Det flydende teater m.v. Bibliotekerne har div. arrangementer især for de små børn, Lindegården og Lundtofte Medborgerhus. Der foregår mange fine arrangementer i kirkerne, på Dyrehavsbakken. I Dyrehaven er da også kultur, som sammen med Mølleåen og alle dens bygninger og industrihistorie danne en flot ramme. 

Jeg tænker også idræt er kultur. Vi har en del af rostadion ved Bagsværd sø og Galopbane i Klampenborg. Flere af vores idrætsklubber er med i forreste række. Tennis, håndbold, fodbold, basket, hockey, kano og kajak, tårnudspring og bueskydning bare for at nævne nogen af idrætsgrenene.

Herudover har vi en rigtig god og populær musikskole samt mange foreninger der favner bredt f.eks. akvarieforeninger, sport, spejder osv. Det er også kultur og tilbud til borgerne, hvor der anvendes skattekroner. Det høje niveau skal vi fastholde, det er ikke et spareområde for mig. Især tilskuddet til den brede sport ligger mig på sinde – det giver mange unge en meningsfyldt og sund fritid, også mange ældre, har gavn af motion, for at holde sig selvhjulpen så længe som muligt. 
 
I vores omegn og natur sker der flere store begivenheder. Hubertusjagt, Eremitageløbet, halv maratonløb, triatlon, superligakampe osv. det er også kultur, mange borgere holder af disse arrangementer, selvom nogen synes det giver lidt trafikudfordringer. Som I måske kan ane, er jeg ikke utilfreds med vores kulturtilbud set over en bred kamp, også taget i betragtning af vores geografiske placering, hvor der ikke er langt til øvrige tilbud.

Lyngby Centrum har i de seneste år udviklet sig med flere spisesteder, men også Brede har mange restauranter indenfor en forholdsvis lille radius. Det er for mig også noget der tæller med.

Jeg er åben for flere aktiviteter, der gør Lyngby endnu mere spændende at bo i, men der skal være en balance imellem udgift og udbytte.