En “Morten Korch” historie

Arbejdet i Kommunalbestyrelse er ofte strategier, lokalplaner, budgetter samt de store udvikling og byggesager. Heldigvis har vi også helt alimindelige sager med helt normale borgere.

Som kommunal politiker, får man jævnligt henvendelser fra borgerne. Nogen gange må man pænt sige, det kan jeg ikke gå ind i, andre gang lytter man til forslag og nogen gange kan man gå ind i en konkret sag.

Denne henvendelse kom til mig som næstformand i Byplanudvalget.

Et ægtepar havde solgt deres lille rækkehus i Virum, og havde købt et lille og noget ældre dårlig vedligeholdt hus, og nu skulle de bygge drømmehuset, til deres lille familie.

Det hele startede godt med hurtige svar fra kommunens byggesagsafdeling. Netop ekspeditionstiden har Byplanudvalget haft meget fokus på siden valget, og ekspeditionstiden er reduceret betydeligt, både i form af nye arbejdsrutiner om mere kapacitet. Det er jeg rigtig godt tilfreds med.

Desværre fik de afslag på deres udformning af drømmehuset, og de var meget frustreret. De havde haft en advokat og byggefirmaet på inden købet. Der var ingen lokalplan og kun en mindre deklaration, som beskrev, at huset skulle bygges i villastil og med teglsten. De ønskede sig meget et hus med sorte eller grå teglsten, ligesom nabohuset og genboens hus, men dette var ikke muligt i følge forvaltninegn, kun røde teglsten.

Ægteparret kontaktede mig efter de havde fået en byggetilladelse med rødt tag, men det var ikke deres drømmehus.

Jeg vurderede, at den skulle prøves af, og kontaktede forvaltningens direktion, som foretog en hurtig vurdering og fik den med på Byplanmødet ugen efter.

Inden Byplanmødet havde jeg luftet min holdning med andre partier i udvalget. På selve Byplanmødet var der enighed om deklarationen var vurderet for restriktivt.

Denne meddelelse til familien vakte stor jubel, nu kunne de få deres drømmehus og give byggefirmaet besked på at gå i gang med byggeriet, med de ønskede sorte teglsten.

Jeg håber de blive glade for deres hus og lever lykkeligt til deres dages ende i deres drømmehus.

Det er sådanne historier der giver ekstra lyst til at arbejdet, også for at privat byggeri har rimelige vilkår i kommunen.